A Microbiota-Directed Food Intervention for Undernourished Children
Autores
Robert Y. Chen, B.S., Ishita Mostafa, B.D.S., M.P.H., Matthew C. Hibberd, Ph.D., Subhasish Das, M.B., B.S., M.P.H., Mustafa Mahfuz, M.B., B.S., M.P.H., Nurun N. Naila, M.B., B.S., M.P.H., M. Munirul Islam, M.B., B.S., Ph.D., Sayeeda Huq, M.B., B.S., M.P.H., M. Ashraful Alam, M.P.H., Mahabub U. Zaman, M.P.H., Arjun S. Raman, M.D., Ph.D., Daniel Webber, M.D., Ph.D., Cyrus Zhou, B.S., Vinaik Sundaresan, B.S., Kazi Ahsan, M.B., B.S., M.P.H., Martin F. Meier, B.S., Michael J. Barratt, Ph.D., Tahmeed Ahmed, M.B., B.S., Ph.D., and Jeffrey I. Gordon, M.D.
Abstract
We provided a microbiota-directed complementary food prototype (MDCF-2) or a ready-to-use supplementary food (RUSF) to 123 slum-dwelling Bangladeshi children with moderate acute malnutrition. MDCF-2 was linked to the magnitude of change in levels of 70 plasma proteins and of 21 associated bacterial taxa that were positively correlated with the weight-for-length z score.
Resumen del artículo
La desnutrición infantil produce perturbaciones en el microbioma. Comparando el proteoma en muestras de plasma de niños tratados con alimentos hipercalóricos y de los tratados con un producto especialmente diseñado para la recuperación del microbioma se observa hasta qué punto este influye en el neurodesarrollo o el crecimiento de los huesos.