A Polyphenol-Rich Diet Increases the Gut Microbiota Metabolite Indole 3-Propionic Acid in Older Adults with Preserved Kidney Function
Autores
Gregorio Peron, Tomás Meroño, Giorgio Gargari, Nicole Hidalgo-Liberona, Antonio Miñarro, Esteban Vegas Lozano, Pol Castellano-Escuder, Raúl González-Domínguez, Cristian del Bo’, Stefano Bernardi, Paul A. Kroon, Antonio Cherubini, Patrizia Riso, Simone Guglielmetti, Cristina Andrés-Lacueva
Abstract
Our aim is to study the changes in gut microbiota-derived indoles during a polyphenol-rich (PR) diet intervention in older adults. The PR-diet significantly increases serum indole 3-propionic acid (IPA) in subjects with normal renal function (RF), but not in subjects with impaired RF.
Resumen del artículo
A través del análisis de diversidad de la microbiota intestinal con técnicas de metagenómica, así como el análisis proteómico y metabolómico del suero de los pacientes se observa como el enriquecimiento de la dieta con polifenoles aumenta las concentraciones de IPA y genera cambios en la composición de la microbiota.