Appraisal of a new potential antioxidants-rich nutraceutical ingredient from chestnut shells through in-vivo assays – A targeted metabolomic approach in phenolic compounds
Autor
Diana Pinto; Andreia Almeida; Anallely López-Yerena; Soraia Pinto; Bruno Sarmento; Rosa Lamuela-Raventós; Anna Vallverdú-Queralt; Cristina Delerue-Matos; Francisca Rodrigues
Abstract
Chestnut (Castanea sativa) shells (CSS) are a source of bioactive compounds with well demonstrated in-vitro antioxidant properties. This study evaluated the effects of the oral daily administration of an eco-friendly CSS extract (50 and 100 mg/kg per body weight (b.w.)) to rats regarding in-vivo antioxidant activity, glucose and lipids levels, and metabolomic profiling of polyphenols by LC-ESI-LTQ-Orbitrap-MS. The results demonstrated the in-vivo antioxidant properties in the animals liver, kidney and blood serum, as well as protective effects against hemolysis and rising of blood glucose and lipids levels. New insights on metabolomic profiling of polyphenols proved their absorption and further biotransformation by phase I (hydrogenation and hydroxylation) and II reactions (glucuronidation, methylation and sulfation).
Resumen
Ejemplo de: (1) la aplicación de una herramienta omica para determinar el efecto saludable de compuestos bioactivos que provienen de la revalorización de subproductos. En concreto se hace uso de la metabolómica para la monitorización del efecto saludable como antioxidante de un extracto de castaña en diferentes tejidos de la rata.
Logros de la publicación: Los resultados demostraron las propiedades antioxidantes in vivo en el hígado, los riñones y el suero sanguíneo de los animales, así como los efectos protectores contra la hemólisis y el aumento de los niveles de glucosa y lípidos en sangre. Los nuevos conocimientos sobre el perfil metabolómico de los polifenoles demostraron su absorción y posterior biotransformación mediante reacciones de fase I (hidrogenación e hidroxilación) y II (glucuronidación, metilación y sulfatación).